Lilian Beleeft

Ik mocht weer deelnemen aan de leesclub van Uitgeverij Cargo.

Flaptekst

Als Saana wordt ontslagen als online redacteur besluit ze Helsinki voorlopig de rug toe te keren en de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola. Ze komt daar om uit te zoeken wat ze wil in het leven, maar algauw verveelt ze zich in het slaperige stadje en kijkt ze alleen maar misdaadseries op Netflix. Dan hoort ze van haar tante over een onopgeloste moordzaak. In de stroomversnelling van de rivier bij Hartola is in 1989 het lichaam gevonden van de vijftienjarige Helena. Saana stort zich op de zaak en overweegt er zelfs een boek over te schrijven.

Tegelijkertijd krijgt de politie in Helsinki melding van een brute moord. Bij de beroemde Koningspoort van het zeefort Suomenlinna is het toegetakelde lichaam gevonden van een succesvolle zakenman. Zijn genitaliën zijn gebrandmerkt met een kroon. Al snel wordt duidelijk dat er nog drie doden zullen vallen, zoals er vier koningen in een kaartspel zijn.

De twee moordzaken mogen dan dertig jaar uit elkaar liggen, er lijkt een verband te zijn. Saana zal met de politie in Helsinki moeten samenwerken om, met gevaar voor eigen leven, het mysterie op te lossen.

Mijn mening

Als de koning sterft is het debuut van Elina Backman en het eerste deel van een serie.
Saana is journaliste, maar wordt ontslagen. Ze brengt de zomer door bij haar tante in Hartola. Om toch iets om handen te hebben besluit ze de verdachte dood van Helena te onderzoeken, een zaak van 30 jaar oud.
Tegelijk wordt er in Helsinki een man vermoord. Op zijn genitaliën staat een brandmerk van een kroon. Jan en Heidi zitten op de zaak, en wanneer er een tweede slachtoffer valt met hetzelfde brandmerk vermoeden zij dat de zaak groter is dan zij nu kunnen overzien.

Wanneer Saana en Jan elkaar ontmoeten en over de zaken spreken, lijkt er een verband te zijn tussen de huidige moorden en de dood van Helena. Zullen zij optijd zijn om de moordenaar te ontmaskeren?

De personages in Als de koning sterft zijn goed uitgewerkt. Je merkt dat er toegewerkt wordt naar meerdere delen in de serie, waardoor er extra ruimte is om de diepte in te gaan. Dit zorgt op sommige momenten voor veel informatie maar daardoor gaan de personages erg leven.

De sfeer en omgeving zijn goed neergezet. De grote stad Helsinki met haar anonimiteit en het kleine ‘ons kent ons’ Hartola. De hoofdstukken zijn van gemiddelde lengte en door het wisselende perspectief blijft de vaart erin. Ook lees je soms passages vanuit de dader, die zijn lekker duister en cryptisch.
Het boek is niet super spannend maar heeft wel voldoende ruimte voor speculatie en verrassende plotwendingen.

Als de koning sterft kaart enkele serieuze onderwerpen aan, maar er is voldoende plek voor een beetje humor. Toch pakte het verhaal me niet helemaal. Ik kwam er niet goed in, waardoor ik erg lang over het boek heb gedaan. Misschien kwam dit door een kleine leesdip, want ik heb wel genoten van de personages. Op zekere momenten kon ik het boek met moeite wegleggen maar over het algemeen interesseerde het onderwerp me niet voldoende.
Dit neemt niet weg dat ik erg benieuwd ben naar een volgend deel, vooral omdat ik wil weten hoe de personages zich gaan ontwikkelen.

Het is absoluut geen slecht debuut, enkel een onderwerp dat mij niet genoeg kan boeien. Op naar het volgende deel!

Specificaties

ISBN: 9789403119519
Vorm: Paperback
Uitgever: Cargo
Druk: 1e
Verschenen: 02-09-2021
Taal: Nederlands
Pagina’s: 368 pp.
Genre: Thrillers & misdaad

Koop Als de koning sterft (bol.com)

Ik heb dit boek gekregen in ruil voor mijn eerlijke recensie.
Ik maak gebruik van affiliate links

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *