Lilian Beleeft

Vandaag is het mijn beurt in de blogtour van De bronzen stad!

Flaptekst

Het wervelende eerste deel in de meeslepende Daevabad-trilogie, die zich afspeelt in achttiende-eeuws Egypte

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.

Mijn mening
Nahri woont in Caïro en voorziet in haar basisbehoeften door te bedriegen en te stelen. Dat zij ziekten bij andere mensen ziet en zichzelf kan helen is bijzonder, maar durft zij niet teveel aandacht aan te besteden. Want magie bestaat niet.

Tot Nahri tijdens één van haar zwendelpraktijken per ongeluk een djinn oproept en het lijkt alsof ze ook een hoop enge magische wezens achter zich aan krijgt. Was heeft ze gedaan en waarom moeten die wezens precies haar hebben?
Wanneer de djinn, Dara, haar belooft naar een veilige plek te brengen vertrekt ze samen met hem naar Daevabad.
Tijdens de reis leert ze meer over haar afkomst, over Dara zijn verleden en persoonlijkheid en over het verleden van Daevastad. Maar wanneer ze daar eindelijk aankomen vraagt Nahri zich regelmatig af of haar oude leven in Caïro niet veel gemakkelijker was.

De bronzen stad is een magisch boek. De magische wezens, bovenmenselijke magie en onverklaarbare voorvallen zijn ruimschoots aanwezig. Chakraborty heeft veel tijd besteed aan het uitwerken van de wereld en de geschiedenis van de stammen. Hieraan merk je dat er ruimte wordt gecreëerd voor de volgende delen. Je wordt meegenomen op reis, een reis die met dit eerste deel pas aan het begin staat.

Naast de worldbuilding worden ook de karakters goed geïntroduceerd. De krachtige, doch onzekere Nahri die haar weg moet vinden met haar nieuwe kennis. Dara, de Daeva-djinn, een prachtige man maar met een duister verleden. En tot slot prins Ali, die zich niet op zijn gemak voelt binnen de muren van het Hof van de koning maar geen andere keuze heeft dan meegaan in de visie van zijn vader en oudere broer.

Je leest het verhaal afwisselend vanuit het perspectief van Nahri en Ali. Deze afwissel is prettig, omdat je zo een goed beeld krijgt van beide personages. Het verhaal krijgt meer vaart en er is ruimte voor wat kleine cliffhangers.

Het taalgebruik is gemakkelijk, maar het gebruik van de vele Arabische / Egyptische / onbekende woorden zorgt soms voor verwarring. Aan het einde van een boek zit een woordenlijst en dat is geen overbodige luxe.
Daarnaast wordt er veel informatie gegeven over de historie van de verschillende stammen en de onderlinge politiek. Dit is goed voor de dynamiek in het verhaal maar zorgt er tegelijk ook voor dat je met aandacht moet lezen.

Hoewel het verhaal langzaam op gang komt door de reis die Nahri en Dara maken en de introductie van de wereld waar zij in leven, komt vanaf de helft van het boek de vaart er echt in. Nog steeds is er sprake van veel politiek maar het verhaal neemt echt een leuke wending met veel spanning en een verrassend plot. De bronzen stad is met zijn 600 bladzijden een dikke pil, maar wegleggen is lastig. Zeker wanneer je niet zo moeite hebt met de wereld voor je zien, heeft het verhaal je zo in zijn greep. En wanneer je bij het epiloog bent aangekomen weet je het zeker; deel 2 moet niet te lang op zich laten wachten want hoe gaat dit aflopen?!

Nadat ik gewend raakte aan de benamingen van de stammen en de wereld steeds meer ging leven in mijn hoofd, heb ik het boek met moeite weg weten te leggen. Elke keer als ik fantasy heb gelezen vraag ik me af waarom ik het zo weinig oppak, want ik ben er gek op. De magie, de wereld, de magische wezens… ik kan er geen genoeg van krijgen. De Bronzen Stad heeft een begin waar je even doorheen moet, maar gegarandeerd zorgt voor veel leesplezier!

Specificaties

ISBN: 9789022594452
Vorm: Gebonden
Uitgever: Boekerij
Druk: 1e
Verschenen: 22-11-2021
Taal: Nederlands
Pagina’s: 616 pp.
Genre: Fantasy

Koop De bronzen stad (bol.com)

Ik heb dit boek gekregen van de uitgeverij in ruil voor mijn eerlijke recensie.
Ik maak gebruik van affiliate links

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *