Lilian Beleeft

In 2010 kreeg ik voor het eerst de diagnose gegeneraliseerde angststoornis. Het leven gaat met ups en downs, en in 2020 besloot ik weer in therapie te gaan omdat ik merkte dat het niet goed ging..

In die periode volgde ik Iris al op Instagram, en dankzij haar borduurwerk begon ik ook te borduren. Het is bewezen dat de herhaling van handelingen, zoals borduren, rust kan geven. En ik heb heel wat uurtjes met de borduurnaald doorgebracht…

Inmiddels gaat het beter. Helaas is een angststoornis iets waar je nooit helemaal van af komt, maar je leert ermee omgaan.

Toen Iris aankondigde dat zij een boek ging schrijven over haar angsten, was ik al super benieuwd naar het eindresultaat. Het schrijfproces heb ik gevolg via Instagram en ik vind het dan ook heel leuk dat ik gevraagd werd om dit boek te recenseren.

Flaptekst
‘Adem in, twee, drie, adem uit, twee, drie, vier. Herhaal ik als een mantra in mijn hoofd. Ik probeer mijn longen te vullen, maar de typische ziekenhuislucht lijkt steeds minder zuurstof te bevatten.’
Fris afgestudeerd psycholoog Iris ter Haar begint vol goede moed aan haar carrière als ondernemer. Voor de buitenwereld lijkt alles haar goed af te gaan, maar ongemerkt wordt haar wereld kleiner en kleiner, tot ze haar huis niet meer uit durft. Als bezigheidstherapie borduurt ze zich de blaren op de vingers terwijl ze op een eindeloos lijkende wachtlijst staat voor een psycholoog. In 2018 krijgt ze de diagnose paniekstoornis en agorafobie. Inmiddels heeft Iris een succesvolle borduurwebshop en lukt het haar (meestal) weer om zonder klamme handen de deur uit te gaan. In dit boek vertelt ze op luchtige wijze hoe het is om opgeslokt te raken door angsten tot je jezelf verliest. Maar ook hoe ze – met ups en downs – de draad weer oppakt. Inclusief handige lijstjes met wat je kunt doen als je een paniekaanval hebt, hoe je een wachtlijst doorkomt en de wetenschap achter angststoornissen.

Mijn mening

Een steekje los is Iris haar persoonlijk verhaal, van hulpvraag naar diagnose en van therapie tot therapiemoe. Het is geschikt voor mensen die zelf een angststoornis hebben maar zeker net zo nuttig voor wie meer inzicht wil krijgen in het hoofd van ons ‘angstigen’. 😉

Iris geeft tips hoe je de tijd op de Kutwachtlijsten kunt overbruggen, hoe je paniekaanvallen kunt herkennen en hoe zij vol overgave haar therapie, en daarmee haar angsten, te lijf ging. Er wordt geen onderwerp overgeslagen en er wordt ook veel gedeeld waarover Iris nog niet eerder vertelt heeft.

Het boek was voor mij vooral heel herkenbaar. Het voelt vaak alsof ik de enige ben met die gedachtekronkels, maar Iris vertelt op een liefdevolle manier dat je zeker niet de enige bent. Ze deelt openhartig over de gedachten die zij vaak heeft/had en de sensaties die zij voelt tijdens een paniekaanval.

Ik heb mijn vriend al opgedragen dit boek ook te lezen. Het geeft een heel goed beeld wat er in mijn eigen hoofd omgaat, en waar ik zelfs vaak geen woorden heb om het uit te leggen heeft Iris die wel gevonden.
Een mooie toevoeging vind ik het hoofdstuk dat Steve, Iris haar vriend, heeft geschreven. Een relatie hebben met iemand met een angststoornis is heel goed mogelijk en Steve legt goed uit hoe hij met Iris en haar eigenaardigheden om gaat.

Iris heeft het boek geschreven waar ik zelf zo vaak behoefte aan heb gehad. Het boek dat ik aan iedereen wil aanraden om inzicht te krijgen in een angstig brein. Dankjewel Iris <3

Specificaties

ISBN: 9789463492713
VormPaperback
Uitgever: Blossom Books
Verschenen: 08-10-2021
Taal: Nederlands
Pagina’s: 232 pp.
Genre: Psychologie

Koop “een steekje los”

Ik heb dit exemplaar gekregen van de uitgeverij in ruil voor mijn eerlijke recensie.
Ik maak gebruik van affiliate links.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *