Lilian Beleeft

Ik moet bekennen dat ik deze klassieker tot op heden nog niet gelezen had.. Gelukkig kreeg ik via Uitgeverij Rainbow de kans, en nu heb ik spijt dat ik deze niet eerder heb gelezen!

Flaptekst
Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg en Liesel komt alleen aan bij het oudere echtpaar Hubermann. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden…

Markus Zusak heeft vijf romans geschreven, waaronder de internationale bestseller De boekendief. In zijn jeugd vertelde zijn moeder altijd verhalen over de oorlog. Deze verhalen maakten een onuitwisbare indruk op de jonge Markus Zusak en inspireerden hem tot het schrijven van De boekendief. Het boek is inmiddels in meer dan veertig talen vertaald en is in 2013 zeer succesvol verfilmd

Mijn mening
Het boek begint gelijk behoorlijk heftig. Het verhaal wordt verteld vanuit een bijzondere verteller, wat best een zware lading geeft aan het boek. Hier heb ik de eerste 80 bladzijden erg aan moeten wennen. Maar vanaf daar kon ik het boek opeens niet mee wegleggen. 
De personages zijn heel goed uitgewerkt, je leert ze erg goed kennen doordat de verteller zoveel details geeft vanuit zijn point of view. Je leest voornamelijk over Liesel maar krijgt ook veel mee over de andere personages.
Er ligt veel emotie in het verhaal waardoor het dus enerzijds heel zwaar wordt, maar je anderzijds het boek moet weg kunt leggen omdat je zo benieuwd bent naar de afloop. 
Ik heb heel erg meegeleefd met Liesel, vooral tegen het einde van het verhaal. Dit was weer een boek waardoor ik een paar avonden te laat naar bed ben gegaan..

Sinds mijn jeugd ben ik al heel erg geinteresseerd in de Tweede Wereldoorlog, en hoewel dat de laatste jaren wat weggezakt was, heb ik deze interesse door De Boekendief weer helemaal terug. Wat mensen in deze periode (en natuurlijk uberhaupt in oorlogen) mee gemaakt hebben is onbeschijfelijk en niet te bevatten.
Zusak zet een zeer geloofwaardig verhaal neer, en als er nog geen film over gemaakt was had ik zeker geweten dat dit in de toekomst zou gebeuren.

Dit boek is een klassieker die iedereen zou moeten lezen!

Ik heb dit boek gekregen van Uitgeverij Rainbow, maar dit heeft geen invloed op mijn mening.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *