Lilian Beleeft

Rachel volg ik al een hele tijd via Instagram, waar ik het schrijfproces van Het Schuilhuis heb mogen volgen. Rachel debuteert met een spannende roman over een gevoelig onderwerp.

Flaptekst
Lochem, 1944. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. De 18-jarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders vanwege grote financiële problemen aangespoord om te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter Victoria’s familielandhuis. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien. Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken… Het schuilhuis is een schitterend historisch verhaal vol rijke details, dat je grijpt vanaf de eerste pagina.

Mijn mening
Zoals gezegd volg ik Rachel al een hele tijd op Instagram, en heb ik het proces van het ontstaan van Het Schuilhuis hier mogen volgen. Dat ik het boek vervolgens mocht recenseren vind ik echt een hele eer!
Allereerst wil ik zeggen; wat een debuut. Ik vond het verhaal echt geweldig en ben er doorheen gevlógen!

Je leest het verhaal in wisselende perspectieven: Deels vanuit Victoria als jonge meid tijdens de oorlog, deels vanuit Victoria in het nu en deels vanuit Iris. Iris speelt een belangrijke rol, omdat zij foto’s vindt in een kastje en via een advertentie met Victoria in contact komt. Omdat Iris journalist is, vertelt Victoria haar verhaal.
De namen van Victoria en Iris staan boven de hoofdstukken, echter heb ik wel een paar keer gehad dat ik niet goed oplette over wie ik aan het lezen was. Dit kwam vooral doordat ik graag snel wilde doorlezen denk ik!

Het verhaal van Victoria over haar jeugd en wat zich in die tijd heeft afgespeeld is erg goed uitgewerkt. Je leert haar heel goed kennen, en ik leefde helemaal mee met haar spanning. Hoewel ik er geen kennis over heb, komen de situaties erg geloofwaardig over. Het lijkt mij verschrikkelijk hoe men in oorlogen moet leven, en met welke angsten zij om moeten gaan. Helemaal als je ook nog eens een gecrashte piloot geholpen hebt. Want wie is er te vertrouwen?

Naast de verhaallijn over Victoria, heeft Iris ook nog een grote rol. Haar verhaallijn brengt nog veel meer spanning in, en het geeft extra diepgang. Hier werd echt het thriller-element toegevoegd aan de roman. Ik vind Iris een erg leuke meid, en vind het een groot pluspunt dat er geen ongeloofwaardige situaties ontstonden.

Ik heb genoten van Het Schuilhuis en Rachel heeft een geweldig debuut neergezet. Dit boek is zeker een aanrader als je van historische romans houdt, maar door de spannende verhaallijn is het zeer geen soft boek geworden.
Als dit een voorbode is voor de toekomst, dan kunnen we nog veel goeds gaan verwachten! Ik kan nu al niet wachten 🙂

Libris | Het schuilhuis, Rachel van Charante

Ik heb dit boek gekregen, maar dit heeft geen invloed op mijn mening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *